Източник: Euractiv BulgariaРазпространяването на подслушаните разговори на президента Румен Радев е

...
Източник: Euractiv BulgariaРазпространяването на подслушаните разговори на президента Румен Радев е
Коментари Харесай

Euractiv Bulgaria: Ако не папкат, ги слушкат. Ако не слушкат, ги папкат

Източник: Euractiv Bulgaria

Разпространяването на подслушаните диалози на президента Румен Радев е скандал, който ясно демонстрира коя е най-голямата опасност за върховенството на закона в България.

Главният прокурор Иван Гешев (както и предшествениците му) се изживява като недосегаема фигура, която може да прави каквото си изиска. И казусът е, че това е тъкмо по този начин, написа dnevnik.bg.

Преди седем години първото, с което се зае предшественикът на Гешев Сотир Цацаров, бе да стартира да " рита " интензивно падналия от власт Бойко Борисов, дясната му ръка Цветан Цветанов и част от хората към тях. Бившият вътрешен министър в никакъв случай не си е представял, че за нула време ще се подреди с три наказателни каузи.

Цветанов носеше виновност. Още тогава обществото може да види големия мащаб на подслушването по върховете на властта, чиято цел бе избрани хора да бъдат държани с папки. Цветанов даже чете подслушани диалози на нищо неподозиращи лекари от Горна Оряховица от парламентарната естрада, с цел да покаже какъв брой морална и обективна е полицията в своите дейности. Осем години по-късно съдът разгласи оповестението на тези диалози за нелегално и осъди прокуратурата на 40 000 лева

Главният прокурор отхвърли да си научи урока, тъй като законът му го разрешава.

През 2013 година Цветанов беше извънредно мощен и част от неговите пълномощия бяха орязани. Седем години по-късно излиза наяве, че салдото сред управляващите е нарушен в интерес на прокуратурата. Тя към този момент може да прави, каквото си желае, тъй като вътрешният министър няма отношение към засекретяването на подслушването.

Междувременно обаче хората чуха по какъв начин министър председателят Бойко Борисов подрежда на шефа на митниците да разкара проверяващите от пивоварната в Мездра, така наречен скандал Мишо Бирата. Чуха и по какъв начин Борисов си е назначил основния прокурор Сотир Цацаров. Въпреки че наличието на изтеклите тогава диалози показваше безогледно отношение към упражняването на държавната власт, прокуратурата не направи нищо.

Прокуратурата не направи нищо и когато изтекоха записите по абсурда " Яневагейт ", които станаха илюстрация на търговията на въздействие във Висшия правосъден съвет. Замесени бяха министър председател и основен прокурор.

Премиерът Борисов и Цацаров отново започнаха да работят добре дружно през есента на 2014 година, когато ГЕРБ се върна власт. Явно това е неотменимо изискване за намиране на верния баланс сред управляващите.

Първата работа на Цацаров бе интензивно да стартира рабата против опозицията от ГЕРБ

напролет на 2013 година Така едно от първите занимания на Гешев бе да стартира да работи против президента. През последните две години Румен Радев е единственият институционален критик на ръководството на Борисов. Президентът има и много висок рейтинг.

Радев оповести обществено желанието си да инициира ремонти в конституцията, които действително (а не фасадно) да върнат салдото сред управляващите. През последните месеци той нееднократно уточни като проблем недосегаемостта на основния прокурор.

Президентът несъмнено отхвърляше да слушка и директория. Резултатът от това бе, че на собствен ред са почнали да го слушкат. Така той попадна досиетата, чиято цел е да го " изпапкат " най-после.

Първият диалог на Румен Радев е записан на 23 април м.г. Половин месец по-късно президентът стартира съвещания преди избора на основен прокурор. Към този миг държавното обвиняване към този момент е трябвало да знае за наличието подслушаните диалози, само че не подхваща нищо. Това е необичайно, тъй като делото се води за незаконен сговор да се попречи на инспекцията на КПКОНПИ.

Моментът просто не бе комфортен. Предстоеше изборът на Иван Гешев за основен прокурор и

свадите ненужно щяха да концентрират вниманието върху процедурата.

През есента обществото бе вкарано в капан да приказва за условното предварително освобождение от пандиза на австралиеца Полфрийман, а не за интронизацията на следващия безотговорен основен прокурор.

Накрая Иван Гешев бе определен, а посред консултациите на президента за промени в конституция удари по единствения си критик. Записите бяха пуснати, когато инспекцията на КПКОНПИ от дълго време към този момент е завършила.

Разпространяването на СРС е закононарушение по българския углавен кодекс. Ако това е осъществено от длъжностно лице, наказването може да е до 5 години затвор и възбрана за практикуване на специалността.

Президентът бе замесен в скандал не тъй като е направил държавна измяна, нито е изискал нещо да се укрие от орган на власт (поне не се схваща от записите), а тъй като е изискал информация. Действията на Радев са морално укорими, само че са несравнимо по-малка опасност за демокрацията от това, което си мисли, че прави прокурор Гешев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР